Uddannelse:
Jeg sluttede min skolemæssige baggrund som handels-student på Handelsskolen i Nyborg.
Herefter tog jeg en uddannelse som programmør på Teknikum i Odense.
Efter endt uddannelse arbejdede jeg et par forskellige steder, men startede så min egen lille virksomhed i 1988.

I 1991 flytter jeg til Holland, og boede der i de næste 11 år.

Holland:

       1992 - 1996 Bloemenveiling Holland, Naaldwijk
                       Koordinering af logistikprocessen i afdelingen for afskårne blomster.
                       (Læs den lange historie her)

       1996 - 2002 Royal Dutch Airlines, Schiphol Amsterdam
                       Kundeansvarlig og System-administrator for KLM's eget digitale trykkeri.
                       (Læs den lange historie her)

Danmark:

       2002 - 2005 ERP - Firma i Odense
                       ERP-konsulent, Teknikker, certificering i Visma
                       (Læs mere her)

       2005 - 2007 ERP - Firma i Jylland
                       ERP-konsulent, Teknikker, MCP
                       (Læs mere her)

       2007 -          Integra2r (freelance)
                       ERP-konsulent, rådgivning, teknik, projekt-ledelse.
                       (Læs mere her)

       2008 -          Ansat hos BusinessCubes A/S   (Tel 70 228 237)
                       Kundekonsulent i Visma Business


Hvilken "type" person er jeg? Se min test fra job-index.


Bloemenveiling Holland:

Jeg fik arbejde i Logistik-processen på verdens største blomster-auktion med næsten 10.000 mennesker beskæftiget fordelt på > 1. mio. m2. og over 1500 lastbiler der bringer og henter produkter hver dag.

Da de hurtigt opdagede at jeg var tal-knuser og analytiker blev jeg tilbudt en vigtig kerne-position i hjertet af auktionen.

Jeg skulle koordinere fordelingen af 16 grupper medarbejdere bestående af samlet 350 mand, som danner led mellem kunder og distributionen af produktet.

Der var på daværende tidspunkt 8 auktionsklokker, hvor vogne med afskårne blomster blev ført forbi, trukket af kæder i gulvet. Salgsprocessen var en del hurtigere end fordelingsprocessen, så det skulle planlægges nøje hvor personalet skulle indsættes, for ikke at skulle stoppe salgsprocessen, hvilket omgående ville resultere i vrede købere. Hver vogn blev i gennemsnit solgt til ca. 5 forskellige købere.

Det skal tilføjes at afskårne blomster der bliver eksporteret til hele verden forventes at have en ekstrem hurtig logistikproces.
Det var et job der krævede opmærksomhed og handling hvert eneste sekund, med udgangspunkt i de ca. 3000 kunders opførsel, produkttypen, samt den tilgængelige arbejdsstyrke og den fysiske lagerplads.

I 2004 havde afdelingen for afskårne blomster i Naaldwijk en omsætning på ca. 5 mia. kr., og ca. 35.000 salgs-transaktioner om dagen. Det er virkeligt "big business". De to største blomsterauktioner er netop fusioneret pr. 19. sept. 2007.

Som man kan forstå ud fra disse tal, var det et ufatteligt lærerigt og udfordrende arbejde, der gav et rigt indblik i logistik.

(Tilbage til toppen)


KLM:

På et tidspunkt bliver jeg ringet op af en sekretær fra det kongelige hollandske luftfartsselskab KLM fra Schiphol Airport i Amsterdam. De have fået mig anbefalet og tilbød mig nu arbejde på selskabets sprit nye digitale trykkeri.
Jeg tager imod tilbudet og får ansvaret som system-administrator og koordinator.

Personalet består af uddannede offset-trykkere, og de er ikke indstillet på omstilling til ny teknologi. Der herskede en stolt holdning der gjorde at printoperatørerne kun følte ansvar for "deres" maskine. Det var en holdning fra offset verdenen, hvor en offset-presse kræver et personligt kendskab til justeringen af maskinen.
Ledelsesmæssigt var denne holdning meget trist! Var en operatør syg ville ingen overtage hans maskine.

Maskinparken var udskiftet med de nyeste volumen-printere fra Xerox, hvoraf nogle var 12m lange og kunne levere færdige brochurer som slutresultat. Ofte blev trykkeriet brugt til forsøg af ikke frigivet teknologi, idet Xerox havde hovedkontor få kilometer derfra.

Jeg startede på kontoret, hvor der i forvejen arbejdede 4 andre. I løbet af 3 måneder sad jeg alene, idet 2 fik andet arbejde, en blev bortvist for at fakturerer arbejde til sig selv, og den 4. kørte galt.

Jeg var i 4 måneder alene om produktionsplanlægning og kundepleje. Der blev ansat 2 personer på kontoret, og min opgave blev overdraget til dem. Herefter var min primære opgave knyttet til DTP-afdelingen, der skulle forberede og fordele arbejdet mellem de mange printere. Selv om jeg ikke mere have direkte kunde-kontakt, var der stadig kunder der kun ville tale med mig, og når der opstod konflikter med kunder blev jeg indsat som brandmand for at finde en løsning der kunne tilfredsstille dem og os.

Trykkeriet var som sagt rent digitalt og havde en kapacitet på flere mio. aftryk i timen. I løbet af et år fik jeg vendt den analoge strøm af indleveret materiale, fra at udgøre 80%, til kun at udgøre ca. 20%.

Dette lykkedes ved at introducere firmaets store kunder for muligheden for at omsætte deres materiale til PDF-format, og sende det via internettet, eller en FTP-server. Dette fører til at jeg bliver ansvarlig for hele trykkeriets datastrøm, lige fra konvertering af diverse formater, og sikker lagring af lovpligtige vedligeholdelsesmanualer på diverse flytyper, og uddannelsesmateriale af alle funktioner i KLM koncernen, og hertil stilles store officielle krav.

Mit arbejde:

Stoltheden hos personalet var skyld i mange fejl, og fejl er en omkostning. Her følger et eksempel på hvordan jeg minimerede  muligheden for fejl.

Det ligger til min natur at være umættelig nysgerrig. Jeg bare vide hvordan en maskine virker, og hvilke muligheder der ikke udnyttes. Denne svaghed bekræftes af min person-type-test, se senere.

Her følger et par eksempler på mit arbejde.

Kontoudtog:

KLM har en slags air-miles rabatordning. Flyver man meget, kan man genbruge disse opsparede air-miles til at få rabat, og afhængigt af ens kvota bliver man tildelt en klassebetegnelse (silver- eller gold-wing member), hvilket resulterer i at man bliver pylret mere eller mindre om i alverdens lufthavnes VIP-lounges.

Et firma i England har specialiseret sig i at administrere disse rabatordninger, for en række flyselskaber verden over.
KLM Document Center fik hver måned tilsendt et antal CD'er med udskrifter over disse kontoudtog, der skulle printes på fortrykt papir. Disse printopgaver bestod af flere millioner aftryk, og krævede nok halvdelen af print-kapaciteten i nogle få dage. Ofte gik en printer i stykker midt i et printjob på typisk 65.000 kopier. Resultatet heraf var at en montør måtte tilkaldes, og print-jobbet måtte startes forfra. Man var ikke i stand til at starte udskriften på en vilkårlig side.

Jeg så gang på gang min egen løn blive smidt i en container, når et job skulle starte forfra. Dette fik mig til at stille spørgsmål til fil-typen på de tilsendte CD'er. Ingen kunne fortælle hvad det var, andet end at det var nogle "specielle filer" som blot skulle kopieres ud på en printer, og derefter printes ud! Et meget utilfredsstillende svar, for en nysgerrig sjæl som mig.

Jeg undersøgte en CD, og fandt ud af at det var ganske almindelig postscript fil, altså en filtype der er almindelig for professionelle printere. Jeg satte mig for at forsøge at konvertere en af disse kæmpefiler til PDF. Den PC jeg havde på min kontorplads var afdelingens kraftigste, men den manglede RAM, så den kørte helt fast på opgaven. Jeg tog derfor CD'en med hjem, og kunne konvertere en enkelt fil på ca. 3,5 time med Acrobat destiller.

Jeg bad nu produktionschefen om at aflevere den sidste side der var blevet udskrevet næste gang et af disse printjob fejlede, efterfølgende skulle han "glemme" lige netop det job indtil næste dag, og i stedet gå videre med et andet.

Nogle dage senere kommer han ganske rigtigt med en udskrift i hånden, og beskeden om at en printer var skilt af en reparatør. Næste morgen da han mødte på arbejde, lå den side han havde afleveret til mig, sammen med en lille stak af efterfølgende sider. Der gik ikke mange sekunder før han stod på mit kontor og lignede et stort spørgsmålstegn. Hvordan i al verden havde jeg gjort det! Jeg forklarede at jeg havde omsat ps-filen hjemme, til en PDF, og derved kunne starte udskriften igen på hvilken side jeg ville.

Samme dag blev der bestilt en splinterny og meget kraftig PC fra DELL til mig, for som chefen sagde: "Det er for dårligt at en medarbejder skal konvertere filer hjemme, når han arbejder i et top-moderne trykkeri".

Jeg satte mig for at automatisere opgaven, så konverteringen ikke skulle være afhængig af min tilstedeværelse. Ofte blev disse jobs nemlig udskrevet i weekenden, og det skulle være muligt for selv den simple operatør at kunne benytte løsningen.

Printjobs skulle kunne genstartes hvor som helst, og skulle automatisk splittes op i 2500 kontoudtog per job (svarende til de kasse de skulle pakkes i), og kunne printes ud på forskellige printere simultant, sammen med en label til at klistre på kassen.

Jeg brugte udelukkende freeware software til løsningen. Applikationen var så simpel at en medarbejder blot skulle indsætte CD'en og aktivere programmet. Efter ca. 10 minutter var opgaven delt op i små jobs, incl. en label der identificerede fragmentet af jobbet. Alt hvad medarbejderen derefter skulle gøre, var at "drag-and-droppe" opgaverne over på ikoner for de enkelte printere. Applikationen blev modtaget med jubel af personalet, og benyttes så vidt vides endnu, på 8. år.

Menukort:

KLM's service er en af verdens bedste. På første klasse tilbydes tre retter mad, hvilket fremgår af et menukort ved hver siddeplads. Da man som catering ikke helt er herre over leveringer og efterspørgsel, var det på et tidspunkt et ønske at kunne levere disse menukort on-demand fra dag til dag.

Et firma i London har specialiseret sig i denne opgave for en række luftfartsselskaber, og de fik naturligvis til opgave at forsyne KLM's digitale tryggeri med dug-friske printfiler hver morgen, med den kommende dags menukort. Disse printjobs, bestående af omkring 5000 menukort, kunne hentes på en ftp-server i London hver morgen efter kl. 10.

Firmaet leverede et program til udskrivning af menukortene. Det lød let, hvis ikke det var fordi de printere der burde kunne klare opgaven, ikke var kompatibel med programmet. Ikke et ondt ord om englændere, men de første 8 måneder gik fra deres side med at bevise at fejlen skyldtes KLM's printere, og faktisk var vi ret ligeglade med hvem der havde skylden, bare problemet blev løst. Dette gjorde at vi flere dage om ugen brugte 2-3 timer på at printe de mange jobs manuelt.

På et tidspunkt siger jeg til chefen at jeg tror at jeg selv kan programmere en løsning. Det tog ham ca. 2 sekunder at træffe beslutningen. To dage senere er min program færdigt, og bliver taget direkte i brug.
Programmet, der udelukkende var basseret på freeware programmer, sammensætter to dobbeltsidede PDF'er, og laver et printjob med et antal kopier der svarer til det bookede antal sæder.

Efter et par måneder henvender firmaet i London sig, da det overrasker dem at de i en tid ikke har fået klager over programfejl. Da de hører at "vi" selv har programmeret en løsning, står de næste dag foran døren og kræver en nærmere forklaring. Det skyldes naturligvis at de, som ansvarlig kunde, har en kvalitet at leve op til, og det forstå vi godt.

Firmaet ser de genererede udskrifter, og kan ikke finde fejl, hvilket jeg naturligvis havde taget højde for i programmeringen. Dog ønskede de at vi i en testperiode dagligt sendte et tilfældigt udtaget menukort til London for visuel kontrol.

Jeg byggede applikationen så den automatisk hentede opdateringer fra ftp-serveren i London hver morgen, og under genereringen og udskrivningen oprettede applikationen en log over hvilke opgaver den startede og sluttede ... efter endt proces blev denne log automatisk kopieret til ftp-serveren i London. Der var altså dokumentation for hver eneste udskrift.

Applikationen var så simpel at benytte at den blot skulle startes, og efter nogle minutter skulle der vælges en printer. Efter sigende bruges applikationen stadig efter 9 år. Firmaet i London tilbød mig at oversætte min hollandske anbefaling til dansk efter min fratrædelse hos KLM.

Visitkort:

Den sidste løsning jeg vil nævne, har med bestillingen af Visitkort at gøre. KLM har over 30.000 ansatte, og mange af dem har visitkort. Det digitale trykkeri havde nogle meget fine Xerox 2060 farve laser printere stående. Disse blev bla. brugt til visitkort.

I starten blev visitkort bestilt på håndskrevne formularer, men det var selvsagt en stor kilde til fejl. Fejl der altid ville blive tilskrevet trykkeriet, som derfor måtte udføre opgaven igen, uden beregning. Det kostede bunker af penge!

Først fandt nogle kloge folk fra KLM's IT-afdelingen på at man skulle kunne bestille visit-kort via den interne web-shop. Løsningen lavede de uden at vi som trykkeri blev taget med på råd. Det var bare så typisk! Nu blev der sendt en lille txt-fil pr. mail når der blev bestilt visitkort. Det er det nogle IT-folk kalder "digitalt leveret".
Denne lille fil skulle stadig behandles med menneskehånd, ved at informationen skulle kopieres over i skabelon på en Macintosh, og det var stadig årsag til mange fejl.

Jeg lavede derfor en webside hvor man skulle vælge afdelingens logo og indtaste alle oplysningerne til brug på visitkortet. Herefter genererede webserveren en lille postscript-fil, som derefter blev brugt til at generere et preeview som tilbage på bestillingssiden skulle godkendes. Samme lille postscript blev så afleveret i en folder på en computer. Denne folder blev overvåget af et stykke software, og når der var nok visitkort i folderen til at skabe en udskrift med 20 visitkort, blev der automatisk genereret en test-udskrift med skærelinier. Printet blev altså selv sendt til printeren, og når et prøveprint var printet ud, og farverne godkendt, kunne samme job startes op igen i det ønskede oplag.

Der var ikke mere menneskehænder med i bestillingen, og kunden havde selv godkendt den fysiske fil der senere blev udskrevet. Fejl ville altid kunne føres tilbage til kunden selv, og omkostningen var fjernet.


KLM har en klub de kalder "Flying dutchmen". Denne klub har ca. 900 medlemmer, der alle har betydet noget særligt for selskabets udvikling. Ved min fratrædelse modtog jeg en udmærkelse fra KLM Document Center for min innovative og sociale udvikling af afdelingen, sammen med en officiel anbefaling fra selskabet.

(Tilbage til toppen)ERP-Firma i Odense:

Min hustru og jeg besluttede at rejse tilbage til Danmark i 2002, efter fødslen af vores første barn. Vi ønskede at vores datter skulle vokse op i en roligere og mere stabil omgivelse, end det storby-miljø vi var så stresset af. Vi flyttede til Odense.

Jeg blev tilbudt arbejde hos et firma i Odense, der hovedsageligt varetager implementering af ERP systemer fra Microsoft.

På det tidspunkt ændre Visma Business deres forretningsstrategi i Danmark, så de ikke selv mere skal sælge og implementerer, men overlader det til et forhandlernetværk. Der er stor interesse for produktet, og op imod 20 - 25 forhandlere viser interesse. De får hver især certificeret et antal personer så de kan varetage implementeringen.

Undertegnede er en af 3 konsulenter der bliver certificeret i Visma hos dette firma. Meget hurtigt glider to konsulenter af banen, og der sidder jeg alene tilbage. Jeg får lov at varetage 6 implementeringsopgaver fra A til Z, hovedsageligt hos handelsvirksomheder, men jeg mærke at Visma mister fokus, og jeg bliver oftere og oftere sendt ud på teknikker-opgaver. Det var en lærerig periode, men jeg ville gerne arbejde mere med Visma, og det følte jeg ikke ske her.

(Tilbage til toppen)


ERP-Firma i Jylland:

I 2005 modtager jeg et tilbud fra en konkurrerende virksomhed med eksklusiv fokus på Visma Business. Jeg tager imod tilbudet idet jeg først og fremmest tror på produktets fremtid, og fordi jeg forventer en mere professionel håndtering af salg, support og kundehåndtering.

Firmaet er et af de største i Danmark, og de koncentrerer sig fuldt og helt om Visma, men jeg bliver slemt skuffet med hensyn til merværdien jeg havde håbet på. Jeg bliver sendt på hundredvis af demonstrationer landet rundt, samt bliver tilknyttet kunder 5 - 8 timers kørsel fra mit hjem, så på under to år bliver bogstaveligt kørt træt.


Integra2r:

Tiden er derfor moden til at træffe en beslutning. Skal jeg prøve selv, eller foretage et brancheskift.

Min tillid til Visma's geniale koncept får mig til at vælge det første! .. jeg vil tilbyde min viden uden mellemmand! på et helt nyt koncept .. og her er jeg så idag!

Visma:
Jeg har været nær alle facetter af Visma igennem, og har oplevet mange udfordringer, som har været lærerige at løse. Som programmør interesserer det mig meget at bruge denne viden til eksklusive løsninger, der gør livet lidt lettere for den daglige bruger.

Min erfaring har bragt mig til en opgave hos en møbelfabrik i Litauen, en fiske-eksportør i Skagen, forbi et par rejse-bureauer og en udfordrerne offentlig virksomhed, og mange mange flere. Foruden at jeg i de sidste år har afholdt seminarer og demonstrationer for virksomheder landet over. Alle har budt på deres udfordringer, men det har været spændende og har givet mig blod på tanden.

Undervisning i Visma er et af de punkter jeg vil sætte mig for at tilbyde, idet det hos andre Visma-forhandlere er sparsomt med materiale. Ligeledes bliver man ofte sat på 10 opgaver samtidig. Alle ved at det koster en bunke koncentration at blive afbrudt, og ikke kunne gøre en opgave færdigt. Det er mit mål kun at planlægge én, højest to opgaver samtidig. Der er kun én til at betale for den spildte koncentration, kunden.

Microsoft SQL:
SQL2005 er ved at blive "voksen". Den nyeste version har nogle meget fine funktioner. Jeg er Microsoft-certificeret i SQL2005, og vil tilbyde min viden om database-sikkerhed. Alt for mange virksomheder er efterladne på dette område, og stoler på et spejlet disksystem, eller en backup-bånd der rutinemæssigt skiftes ud af en medarbejdere.

Hos 8 ud af 10 jeg besøger er sikkerheden IKKE i orden, og jeg har oplevet flere eksempler de seneste år, hvor reetablering af tabte data har kostet nær 100.000 kr. Det værste jeg har set, var en forretning i København der i en uge måtte udskrive håndskrevne kvitteringer, fordi kasse-apparaterne ikke virkede. Ærgerligt hvis et par tusind kroner havde kunnet have sikret mod dette!

SQL 2005 tilbyder muligheder for at dele tabeller op i forskellige fysiske placeringer, hvilket gør det muligt at flytte historiske data over på statiske media, eller væk fra det lyn hurtige Raid-5 drev der tages back-up af. Databasen holder selv styr på hvor informationen er lagret, og brugeren der forespørger på "gamle" data vil måske kun mærke lidt ventetid.

Der vil følge mere information om SQL2005 på nyhedsbreve i fremtiden! Meld dig til med det samme!

Reporting Services:
I snart 7 år har Microsoft tilbudt et gratis Business Intelligence produkt til licenserede SQL-brugere. Man skulle dog selv downloade den fra Microsoft, hvilket har gjort at meget få har været opmærksomme på deres muligheder.

I den nyeste SQL 2005 er denne rapport-generator standard med i installationspakken, selv i gratis-udgaven af SQL2005, hvilket er særdeles interessant for mange Visma-brugere.

Sidstnævnte SQL-version har dog nogle begrænsninger man skal være opmærksom på. En af disse begrænsninger ligger i automatisk generering af rapporter, og automatisk forsendelse af denne rapport via mail. For licenserede SQL2005 brugere er der altså mulighed for at få tilsendt avancerede rapporter på faste tidspunkter. Et eksempel kunne være en rapport med forfaldne faktura, der sendes hver mandag til den debitor-ansvarlige.

Rapporter kan også personificeres. Et eksempel kunne være en uge- eller månedsopgørelse over tidsforburg eller salgstal, der sendes til hver sælger eller hver medarbejder. For ikke at nævne muligheden for rapporter der er stilet eksklusivt til direktøren eller bestyrelsen.

Rapporterne kan afleveres i forskellige formater, f.eks. som PDF, Excel eller de kan blive tilgængelige på en web-side i HTML-format. Der er mange muligheder.
Jeg har stor erfaring i Reporting Services.

(Tilbage til toppen)


Person-type-test:

Job-index har en person-type-test på deres site. Den viser følgende om mig, hvilket nok bekræftes i gennemgangen af mine tidligere arbejdspladser.

INTP-typer er ofte logiske, nysgerrige og eftertænksomme personer, som holder af at fordybe sig i idéer, sammenhænge og abstrakt tænkning. Deres talent ligger i at kunne fornemme de bagved liggende sammenhænge og finde frem til kernen. De er ofte meget dygtige til at analysere og forstå komplekse systemer og sammenhænge mest for forståelsen skyld og ikke så meget for at bruge det til noget i praksis og de kan ofte virke lidt verdensfjerne og distræte på andre typer.
For INTPer er det derfor vigtigt, at organisationen eller virksomheden har en løsere struktur med få regler. Ofte vil man finde INTPer i job, hvor de kan bruge deres evne til logisk og intellektuelt at skaffe sig indsigt i problemstillingerne, så opgaven bliver løst. Derfor finder man dem ofte i positioner, hvor de kan arbejde selvstændigt med idéer og foretage tilbundsgående analyser af komplekse, abstrakte principper og teoretiske problematikker. Ofte vil de være at finde inden for:

• videnskab
• udvikling
• sociologi
• arkitektur
• lovgivning
• IT-branchen
• programmering
• skribentvirksomhed
• journalistik
• ingeniørvidenskab
• medicin

Følgende kendte personer har typen INTP: Albert Einstein, Charles Darwin, Marie Curie.

(Tilbage til toppen)